Programi obuhvaćaju holistički pristup bolesniku vezano za prehranu, tjelovježbu, relaksaciju i redukciju stresa te osobni rast. Cilj savjetovališta je psihosocijalna podrška oboljelima od malignih bolesti, edukacija, preventivno djelovanje i unapređenje zdravlja usvajanjem zdravih navika života te edukacija i poticanje osobnog rasta.
Naši programi su prvenstveno namijenjeni onkološkim bolesnicima, kao i zdravoj populaciji, od 11/2016.g.
Zamišljena kao opća radionica + tečaj od 4 radionice po 4 sata, koje obuhvaćaju žitarice, mahunarke, povrće i voće, dodaci prehrani, te tematski sezonski modul prema makrobiotičkim principima. Radionice se u doba pandemije održavaju online i kao takve besplatne su za sve zainteresirane članove. Kuhanje uživo uz degustaciju održava se inače na adresi Marčana, Kujići 23.
Program vodi Elvis Berkarić, nutricionistica.
Informacije o idućim tečajevima bit će objavljene u novostima i u našoj viber grupi članova.
Članovi udruge mogu vježbati dva do tri puta tjedno u Aikido klubu Pula. Program vodi profesor kineziologije Robert Božac, na adresi: Pula, Kraška 19.
Za dodatne informacije o rasporedu, molim obratite nam se na email [email protected]! Program se simbolično sufinancira.
Terapija zvukom Gongova-Zvučna kupka znanstveno je dokazana metoda njemačkog fizičara Petera Hessa. Gong i tibetanske zvučne zdjele osnovni instrumenti u ovoj terapiji su svojim širokim spektrom frekvencija najstariji i najpoznatiji instrumenti liječenja snagom zvuka. Izvodi se grupno, tako da sudionici u ležećem položaju slušaju zvuk i osjećaju vibracije te ulaze u meditativno stanje svijesti. Za vrijeme zvučne kupke, osjećamo se kao da se kupamo u zvuku, kao da lebdimo na zvučnom oblaku. Taj zvuk smo slušali dok smo bili u majčinoj utrobi, to je bilo prvo osjetilno slušanje koje doživljavamo iz vanjskog svijeta. On nas vraća nama samima, a time zdravom osluškivanju života. Takav skladan zvuk apsorbira se i osoba ulazi u alfa i u djelomično theta stanje moždanih valova (stanje malo prije spavanja, stanje sanjarenja, lagano ili dublje opuštanje). U takvom stanju izvornog povjerenja i povezanosti s vlastitom nutrinom, možemo se lakše opuštati.
Ukoliko vrijeme dozvoljava u Gong kupkama možete uživati u našim prostorima u Vodotornju, na adresi Pula, Vidikovac 7 ili ljeti u šumi u okolici Ližnjana ili na plaži Matićev pisak.
Program je besplatan za članove udruge koji su trenutno na liječenju, za ostale se sufinancira. Najave održavanja objavljuju se u našoj viber grupi svih članova. Program vodi zvukoterapeut Vesna Kodžoman.
Tek ste saznali za ružnu onkološku dijagnozu? Ne brinite, niste sami u tome. Popričajte direktno sa stručnjacima i onima koji su to iskustvo prebrodili! Pomoći ćemo Vam da se lakše nosite s teškim emocijama, da Vas pripremimo za što Vas čeka tijekom liječenja i nuspojava, da se bolje postavite naspram bolesti i svojim stavom potpomognete iscjeljenje!
Program je besplatan i dostupan našim korisnicima od ponedjeljka – petka od 17-19 sati.
Pozivim na broj 091-1999090.
Jednom godišnje organiziramo program u trajanju 3 ciklusa radionica za manje skupine polaznika. Mindfullness se odnosi na usmjerenu / usredotočenu svjesnost i ima za cilj da nas fokusira na sadašnji trenutak bez prosudbe (John Kabatt Zinn). Usmjeravamo pozornost na stvari kakve doista jesu, bez očekivanja, priželjkivanja, strepnje kakvo stanje još može postati, ili uspoređivanja sa idealnim ("Zašto se sada osjećam tako?, Vani je sunce, divan dan, a ja sam tjeskobna. Zašto?, Trebala bih biti sretna"). Cilj je poboljšati psihološku i tjelesnu dobrobit, smanjiti patnju izazvanu stresom, psihičkim problemima i tjelesnim bolestima, razviti unutarnji mir i stabilnost, njegovati suosjećanje za sebe i druge, te potaknuti oslobađanje i razvoj ljudskih potencijala. Istraživanja su pokazala da Mindfullness pozitivno utječe na razne psihičke teškoće kao depresivnost i anksioznosti, smanjuje za do 50% opetovanu depresivnu krizu.
Ovisno o financijskim mogućnostima, program se djelomično sufinancira. Program vodi psihologinja i geštalt terapeutica Šarlota Šajina.
1x mjesečno po 2 sata organiziramo radionice sa psihologom sa različitim temama i problemima koje nas muče. Program vodi psihologinja Antonella Moscarda Minčić.
2x mjesečno po 2 sata, omogućujemo našim članovima konsultacije sa specijalistom onkologije i radioterapije dr.msc.Mariom Božcem.
Cilj programa je osigurati direktan kontakt sa liječnikom, specijalistom onkologom, bez dugačkih lista čekanja, koji zbog pandemije postaju sve duže, a vezano za savjete koji su dodatno potrebni vezano uz liječenje koji se zbog preopterećenosti liječnika u onkološkim ambulantama nisu dodatno objašnjeni ili nismo dobro razumjeli ili možda se zaboravilo pitati.
Također, cilj je i omogućiti našim članovima koji se liječe jedan osobni pristup i dodatan razgovor i konsultacija oko liječenja, što je neprocjenjivo. Dr Božac ima prekrasan pristup bolesniku-na vro jednostavan i razumljiv način objasni što pacijenta očekuje, daje mu hrabrost i vjeru u dobar ishod liječenja. To je najvažnije-vjerovati svom liječniku.
Bez mjerenja ne možemo znati koliko smo napredovali! Stoga svake godine vršimo istraživanje indeksa kvalitete života svih naših članova koji su polaznici naših radionica. Instrument istraživanja je upitnik Svjetske zdravstvene organizacije. Ponosno možemo reći da smo zadovoljni rezultatima! Istraživanje provodi psihologinja i geštalt terapeut Šarlota Šajina.
Program za naše građane ujedno i akcija pomoći udruzi, održavaju se 1x godišnje u ljetnim mjesecima. Do sad su održane 4 manifestacije 2017., 2018., 2019. i 2021. na tržnici u Puli, sa ciljem promocije zdravih životnih navika, prvenstveno zdrave i uravnotežene prehrane. Svrha održavanja ove manifestacije, osim pomoći udruzi za financiranje „hladnog pogona“ je i osvijestiti građane da se većina bolesti može preferirati promjenom životnih navika, prvenstveno prehrane, te da živjeti zdravo i hraniti se zdravo nije previše skupo, komplicirano i većini građana nedostupno. Zapravo samo se radi o promjeni fokusa i preferiranju korištenja ekološkog, lokalnog, sezonskog povrća i voća, ekoloških cjelovitih žitarica i mahunarki, te ribe i morskih plodova.
Za ovu priliku spremamo cca od 200 porcija, više od 120 kg kuhane hrane, po promotivnim cijenama. Porcija je velika oko 500 grama, a sastojati se od 5-6 veganskih jela. Sve zajedno čini zdrav, uravnotežen i nadasve ukusan obrok. Za pripremu koristimo 30 različitih vrsta ekoloških namirnica iz Biobio trgovine i DM, te povrće od domaćih, lokalnih proizvođača. U pripremu ovako velike količine jela angažirano je 20-tak volontera, članova udruge i obitelji.
Cijela logistika i izvođenje projekta je na volonterskoj bazi, povrće je donirano od lokalnih poljoprivrednih proizvođača, a ostale namirnice iz Trgovine Biobio i DM drogeri marketa.
Vrijednost našeg rada prepoznala je profesorica dr. Nela Sršen, koja je 2019. sudjelovala u našoj manifestaciji sa predavanjem u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula kroz promociju knjige „Rak na duši“ i donacijom knjiga našoj udruzi. Program vodi Elvis Berkarić, nutricinistica.1 Column
čovjek za svoje zdravlje? Zašto
Brojna istraživanja ukazuju na sve veću povezanost načina prehrane i nastanka različitih vrsta malignih tumora. Istraživanja koje je proveo WCRF- Svjetski fond za istraživanje raka došlo je do saznanja da jednu trećinu malignih tumora izazivaju rizični faktori koji predstavljaju životne navike ljudi, u prvom redu nepravilna prehrana, prekomjerna tjelesna težina, fizička neaktivnost.
Svjetska zdravstvena organizacija daje preporuke za zdrav način života koji uključuje promjenu prehrane, svakodnevnu fizičku aktivnost, smanjivanje prekomjerne tjelesne težine. WHO preporučuje:
- održavanje optimalne tjelesna težine BMI (Body mas indeks) 21-23
- umjerenu tjelesnu aktivnost 30-60 min dnevno,
- te preporučuju hranu biljnog porijekla, svakodnevni unos integralnih žitarica, mahunarki, minimalno 400 g neškrobnog povrća i voća koji su bogati složenim ugljikohidratima, bjelančevinama , vitaminima, mineralima, vlaknima i ostalim mikro nutrijentima)
- zamijeniti u potpunosti rafinirane ugljikohidrate cjelovitim integralnim žitaricama,
- supstituirati zasićene masne kiseline životinjskog porijekla nezasićenim masnim kiselinama (omega 3 i 6, kao što su hladna prešana ulja – maslinovo, sezamovo, bućino itd.)
- savjetuje ograničiti unos crvenog mesa na 500 g tjedno, poželjno zamijeniti unos crvenog mesa unosom bijelog mesa i ribe, te potpuno izbjegavanje mesnih prerađevina,
- smanjiti unos soli na 6 g dnevno
- izbjegavati unos alkohola, ne pušiti.
(Izvor:WHO je 2004.g donijela „Globalnu strategiju prehrane, tjelesne aktivnosti i zdravlja“, www,wcrf.org) Svaki obrok mora biti uravnotežen, tj. mora sadržavati sve potrebne mikro i makro nutrijente koje su potrebni za funkcioniranje organizma.
Onkološka bolest je nastala zbog multidisciplinarnog poremećaja u tijelu, te tako se mora i liječiti – multidisciplinarno. Mi u udruzi smo posvetili pažnju liječenju tijela, uma i duha, komplementarno, jer je se to povezano.
Osim medicinskih postupaka (kirurška, kemo i radio terapija) potrebno je promijeniti životne navike tj. promijeniti prehranu prema preporukama WHO , svakodnevno imati fizičku aktivnost min 30-60 minuta dnevno), reducirati stres pomoću različitih metoda-razne vrste meditacija (molitva, pomoću daha, vođene meditacije, transcedentalna meditacija) tjelovježba, tehnike disanja, prakticiranje Yoge, tehnike samopomoći). Dakle, potrebno je i primjenjivati različite tehnike „rada na sebi“.
Za sve to je potrebna odluka i želja da čovjek uz1 Columnme život u svoje ruke i odluči živjeti. Znači sve je u našim rukama.
Makrobiotika predstavlja sveobuhvatni učinkovit pristup ka postizanju i održavanju fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja koristeći prirodan i cjelovit sustav, koji podrazumijeva međusobnu vezu i djelovanje prehrane, životnog stila i okoliša.
Termin makrobiotika prvi put je upotrijebio Hipokrat, objašnjavajući zdravorazumski, prirodni pristup zdravlju te naglašavajući važnost utjecaja okoliša i pravilne prehrane –
„Neka vam hrana bude lijek, a lijek hrana“
.
Zagovornici makrobiotike zalažu se za organski uzgoj, cjelovite namirnice, namirnice lokalnog porijekla, oslanjanje na namirnice većinom biljnog porijekla za umjereno klimatsko područje, te prehranu u skladu s promjenama u prirodi tj. u skladu sa godišnjim dobima.
U prehranu su uključene u određenim omjerima: integralne žitarice, mahunarke, gljive, riba i morski plodovi, povrće, voće, alge, hladno prešana biljna ulja, napitci (kvalitetna voda, lagani čaj poput banche, čajevi od žitarica, kava od žitarica, napitci tkz. “mlijeko“ od riže/zobi/ soje/badema, kokosa itd., začini ( miso začin, umeboshi, shoyu, tamari, kurkuma, đumbir, bosiljak, ružmarin, lovor itd,), sjemenke (sezam, suncokret, buća, lan).
Namirnice koje treba izbjegavati ili rijetko konzumirati:
- meso, jaja, masnoće životinjskog porijekla, perad, mliječne proizvode uključujući maslac i sireve
- tropsko i suptropsko voće i voćne sokove, gazirana pića, kavu, crni čaj i sve stimulirajuće napitke
- šećer, saharin i druge umjetne zaslađivače,
-sve umjetno obojene, konzervirane, tretirane ili kemijski obrađene namirnice,
-žestoke začine, bilo kakve aromatične, stimulirajuće namirnice.
Ova hrana je skuplja, no liječenje bolesti je, vjerujte daleko skuplje. Sve je naš izbor. Često novce potrošimo na manje bitne stvari.
Dobrobiti koje ona ima u odnosu na hranu iz konvencionalnog uzgoja je značajna. Sadržava 30% više nutritivnih vrijednosti, ne sadržava pesticide i aditive kojima rafinirana hrana obiluje. Hranu nabavljati od lokalnih ekoloških proizvođača kako bi se smanjio put od berbe do stola, koji također utječe na nutritivne vrijednosti namirnica. Ako imamo mogućnosti, najbolje je zasaditi svoj vrt.
Centar za zdrave životne navike
091/1999091 i 098/259-995
Riva 4/III, Pula, Hrvatska
Elvis Berkarić, nutricionist